K Sedlčanskému Hermelínu / jakože typickému českému sýru /, v rámci výběru oleje, do kterého hermelín naložíte, preferujte klasiku. Nemá smysl typický český plísňový sýr nakládat do panenského, za studena lisovaného oleje, který je chuťově až příliš výrazný.
Vybírejte mezi rostlinným řepkovým či slunečnicovým, který je méně chuťově výrazný a nepřebíjí chuť hermelínu. Pokud byste přece jen chtěli zaexperimentovat s výraznější chutí oleje, sáhněte např. po konopném nebo sezamovém oleji, který má výraznější podtóny.
Obecně platí, že by neměl v nakládaném hermelínu chybět kuličkový pepř a bobkový list, který se samozřejmě nejí, ale výrazně ovlivní finální chuť nakládané pochoutky.
Pro doplnění chutě můžete využít i čerstvě namletý pepř, nebo pepř čtyř barev, sladkou papriku, stejně tak jako např. nové koření či jalovec.
Pokud byste chtěli více experimenovat, vyzkoušejte sušené provensálské koření nebo sušenou chilli papričku (kterou můžete předtím nadrtit).
Solení: Hermelín se solit nemusí, pokud se soli nechcete vyhýbat, použijte špektu hrubozrnné, čerstvě namleté soli.
Nakládaný hermelín jde ruku v ruce s bílou cibulí, která by neměla chybět, nevyhýbejte se ani štiplavější chuti šalotky nebo červené cibuli, která má výraznější chuť. Stroužky česneku by také v klasickém hermelínu neměly chybět.
Dokonce můžete 1–2 stroužky prolisovat a promíchat s olejem. Nakládaný beraní roh nebo červená kapie je také základ úspěchu pro klasické provedení, pokud se nebojíte, vyzkoušejte třeba i nakládané jalapenos papričky či nakládané kuličky pepře, či kyselé okurky.
Pro zpestření celkové chuti a zajímavější vzhled využívejte sezónní bylinky (které však běžně seženete během roku v supermarketech).
Klasikou, kterou nic nezkazíte, je čerstvá bazalka, tymián, saturejka, rozmarýn či oregano. Bylinky nakládejte po menších snítkách, nebo je nasekejte nadrobno. Tím se jejich chuť ještě umocní.
Ideální sklenici na nakládaný Sedlčanský Hermelín je ta s těsnícím klipsem a gumovým těsněním, díky kterému se vám povede řádně sklenici s nakládanou pochoutkou utěsnit tak, aby k ní nepronikal žádný vzduch a nedošlo tak k nevhodnému naložení. (V horším případě, když není hermelín úplně ponořen, se může stát, že se může zkazit.)
Další variantou při výběru sklenice je ta se šroubovacím uzávěrem, který se skládá z víčka a těsnícího vrutu.
Tento typ sklenice je vhodnější v případě, když chcete nakládat menší kousky sýra, či ty, které hrdlem lépe prolezou.
Nejvhodnější v rámci objemu a praktičnosti je sklenice o objemu 500 ml, kterou využijete, když chcete svůj naložený výrobek také dárkově zabalit a věnovat jako jedlý dárek. Sklenici je totiž možné polepit dárkovým štítkem s popiskou, a uzávěr dárkově zabalit.
Hermelín nechte naložený 3 dny v pokojové teplotě.