Královéhradecký s kozí kulturou Královéhradecký s kozí kulturou

Královéhradecký s kozí kulturou

Okolo Hradce v malé zahrádce rostu dvě růže. Jak se zpívá, ale mimo jiné se tam pasou i kozy Rózy, neb na Hradecku je kozích farem požehnáno. A s jejich čerstvým sýrem si pro tentokrát naložíte Sedlčanský Hermelín. Ptáte se proč, no, ono možná se to nezdá, ale kozí sýr dá tomu našemu Sedlčanskému pořádné voňavé grády. A tak to má u těch sýrů přece být.

  • Sedlčanské Hermelíny babiččiny bylinky
  • 1 kolečko čerstvého kozího sýra
  • Půl kostky žervé
  • 2 lžíce kaparů
  • 2 snítky jarní cibulky
  • 2 šalotky
  • 1 lžička kaparů
  • 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • Hrst rukoly
  • Snítka čerstvé bazalky
  • 2 snítky čerstvé majoránky
  • 2 lžičky bylinkové soli
  • 150 ml olivového oleje
  1. Hermelíny si rozkrojte podélně a nechte chvíli odležet. Připravte si vnitřní náplň, kterou připravíte utřením kozího sýra s žervé, kapkou olivového oleje, nasekanou jarní cibulkou a nasekaným koprem.
  2. Hezky rozmíchanou nátěrku si vetřete do půlky Vltavínu a přiklopte. Šalotku si oloupejte a nakrájejte na jemné proužky. Omyté bylinky si nasekejte na větší kousky.
  3. Začněte vrstvit do sklenice, spolu s bylinkami. Zasypávejte kapary a jarní cibulkou, nezapomeňte na bylinkovou sůl, kterou si připravíte smícháním sušených bylinek a hrubozrnné soli.
  4. Nakonec zalejte olivovým olejem, tak aby nebyla sklenice plná úplně po okraj, řádně uzavřete a nechejte uležet cca 2 dny při pokojové teplotě. Čerstvé a šťavnaté pojetí tohoto nakládaného sýra s chutí bylinek a olivového oleje nejvíc šmakuje na čerstvém salátě. Ideálně v kombinaci s cherry rajčátky či červenou paprikou.