Náročný horský výkon, ať už letní výšlap, nebo zimní běžkování, si žádá notné dávky odměny – a co by to bylo za horský nášup bez pořádné nálože něčeho v oleji naloženého. Co třeba takový zimně laděný zasněžený horal.
3 Sedlčanské Smetanové hermelíny
1 velká bílá cibule
2 šalotky
3 plátky debrecínské pečeně
4 lžíce pesta z medvědího česneku / nebo bazalkového pesta
Stonek řapíkatého celeru
Půlka bílé ředkve
Lžíce naloženého zeleného pepře nebo čerstvého pepře
Stonek řapíkatého celeru
2 lžíce sezamových semínek
Špetka bylinkové soli
2 snítky čerstvé majoránky (nebo i sušené)
2 snítky bazalky
150 ml slunečnicového oleje
Sedlčanské Smetanové hermelíny si podélně rozkrojte a potřete předem připraveným pestem. Zlehka zasypejte sezamovým semínkem a mezi ně dejte po plátku debrecínské pečeně. Znovu přiklopte a nechejte chvíli při pokojové teplotě.
Cibuli, šalotku a ředkev si očistěte a nakrájejte na kolečka. Řapíkatý celer na kostičky.
Začněte vkládat do předem vysušené sklenice po vrstvách. Vždy spolu se zeleným pepřem, čerstvými bylinkami a zasypávejte bylinkovou solí. Nezapomeňte na řapíkatý celer a bílou cibuli.
Do slunečnicového oleje si nasypejte zbytek sezamového semínka. Promíchejte a „zasněžte“ jím horala, ne však úplně po okraj, tak aby šla sklenice ještě zaklapnout. Nechejte uležet 2 dny při pokojové teplotě a můžete zbaštit. Tento horský horal je tak trochu fit modelem pro správnou figuru, zkuste spolu s maštěným bramborem a sklenicí čerstvého kefíru.