Liberecký zasněžený horal Liberecký zasněžený horal

Liberecký zasněžený horal

Náročný horský výkon, ať už letní výšlap, nebo zimní běžkování, si žádá notné dávky odměny – a co by to bylo za horský nášup bez pořádné nálože něčeho v oleji naloženého. Co třeba takový zimně laděný zasněžený horal.

  • 3 Sedlčanské Smetanové hermelíny
  • 1 velká bílá cibule
  • 2 šalotky
  • 3 plátky debrecínské pečeně
  • 4 lžíce pesta z medvědího česneku / nebo bazalkového pesta
  • Stonek řapíkatého celeru
  • Půlka bílé ředkve
  • Lžíce naloženého zeleného pepře nebo čerstvého pepře
  • Stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • Špetka bylinkové soli
  • 2 snítky čerstvé majoránky (nebo i sušené)
  • 2 snítky bazalky
  • 150 ml slunečnicového oleje
  1. Sedlčanské Smetanové hermelíny si podélně rozkrojte a potřete předem připraveným pestem. Zlehka zasypejte sezamovým semínkem a mezi ně dejte po plátku debrecínské pečeně. Znovu přiklopte a nechejte chvíli při pokojové teplotě.
  2. Cibuli, šalotku a ředkev si očistěte a nakrájejte na kolečka. Řapíkatý celer na kostičky.
  3. Začněte vkládat do předem vysušené sklenice po vrstvách. Vždy spolu se zeleným pepřem, čerstvými bylinkami a zasypávejte bylinkovou solí. Nezapomeňte na řapíkatý celer a bílou cibuli.
  4. Do slunečnicového oleje si nasypejte zbytek sezamového semínka. Promíchejte a „zasněžte“ jím horala, ne však úplně po okraj, tak aby šla sklenice ještě zaklapnout. Nechejte uležet 2 dny při pokojové teplotě a můžete zbaštit. Tento horský horal je tak trochu fit modelem pro správnou figuru, zkuste spolu s maštěným bramborem a sklenicí čerstvého kefíru.