Ústecký kraj je neodmyslitelně spjat se životem židovské komunity, ta se samozřejmě prolínala i do tamní gastronomie, a právě proto se Nalož to i v rámci našeho hermelínového putování nechalo inspirovat k nakládání tak trochu po židovsku, i když zase trochu netradičně - že by nakládané gefilte fish?
2 ks Sedlčanské Hermelíny Figura
1 ks Sedlčanský Modřenín
1 filet předem marinovaného sledě / či matjesu
2 lžíce uzených šprotů
50 g hroznového červeného vína (kuliček)
1 šalotka
2 lžíce slunečnicového nebo dýňového semínka
2 lžíce zelených oliv
2 snítky čerstvé nebo sušené majoránky
1 lžička pepře 4 barev
200 ml lněného oleje / případně jakéhokoliv jiného rostlinného oleje
Protentokrát si Sedlčanský Hermelín Figura nechejte vcelku. Modřenín si pokrájejte na větší kousky a přendejte do misky.
Rozinky si nasekejte nadrobno, stejně tak jako olivy, smíchejte spolu s Modřenínem. Z vytvořené směsi vytvarujte kuličky.
Marinovaného sledě můžete či nemusíte zbavit kůžičky, lehce opepřete a osolte a nakrájejte na tenčí proužky. Uzené šproty sceďte a nechejte chvíli okapat. Nechejte zatočené.
Hroznové víno omyjte a rozpulte. Do vymyté sklenice začněte vkládat sýr. Nejdříve Sedlčanský klasický, poté naklaďte vrstvu z ryb, jak šprotů, tak sledě. Přihoďte pár kuliček hroznového vína a k tomu i kuličky Modřenína.
Takto opakujte, ještě přidejte pár čerstvých bylinek. Až je sklenice zaplněná, ne však úplně po okraj, protože nakonec budete zalévat ještě olejem. Sklenici pečlivě zašroubujte a nechejte odležet 3 dny při pokojové teplotě. Poté již uchovávejte v chladnu. K této plísňově rybí nakyslé chuti se nejlépe hodí přikusovat čerstvý chléb s máslem a nasekanou cibulkou.