Netradičně po židovsku z ústecka Netradičně po židovsku z ústecka

Netradičně po židovsku z ústecka

Ústecký kraj je neodmyslitelně spjat se životem židovské komunity, ta se samozřejmě prolínala i do tamní gastronomie, a právě proto se Nalož to i v rámci našeho hermelínového putování nechalo inspirovat k nakládání tak trochu po židovsku, i když zase trochu netradičně - že by nakládané gefilte fish?

  • 2 ks Sedlčanské Hermelíny Figura
  • 1 ks Sedlčanský Modřenín
  • 1 filet předem marinovaného sledě / či matjesu
  • 2 lžíce uzených šprotů
  • 50 g hroznového červeného vína (kuliček)
  • 1 šalotka
  • 2 lžíce slunečnicového nebo dýňového semínka
  • 2 lžíce zelených oliv
  • 2 snítky čerstvé nebo sušené majoránky
  • 1 lžička pepře 4 barev
  • 200 ml lněného oleje / případně jakéhokoliv jiného rostlinného oleje
  1. Protentokrát si Sedlčanský Hermelín Figura nechejte vcelku. Modřenín si pokrájejte na větší kousky a přendejte do misky.
  2. Rozinky si nasekejte nadrobno, stejně tak jako olivy, smíchejte spolu s Modřenínem. Z vytvořené směsi vytvarujte kuličky.
  3. Marinovaného sledě můžete či nemusíte zbavit kůžičky, lehce opepřete a osolte a nakrájejte na tenčí proužky. Uzené šproty sceďte a nechejte chvíli okapat. Nechejte zatočené.
  4. Hroznové víno omyjte a rozpulte. Do vymyté sklenice začněte vkládat sýr. Nejdříve Sedlčanský klasický, poté naklaďte vrstvu z ryb, jak šprotů, tak sledě. Přihoďte pár kuliček hroznového vína a k tomu i kuličky Modřenína.
  5. Takto opakujte, ještě přidejte pár čerstvých bylinek. Až je sklenice zaplněná, ne však úplně po okraj, protože nakonec budete zalévat ještě olejem. Sklenici pečlivě zašroubujte a nechejte odležet 3 dny při pokojové teplotě.
    Poté již uchovávejte v chladnu.
    K této plísňově rybí nakyslé chuti se nejlépe hodí přikusovat čerstvý chléb s máslem a nasekanou cibulkou.