Výraznější chuť Sedlčanského Modřenínu je ta pravá „kadlátková“ pro tento netradičně pojatý nakládaný sýr ochucený uzeným špekem a švestkami namočenými ve slivovici. V oblasti Vizovic teče doslova proudem a Nalož to se toho nebojí a nakládá i s alkoholem, který hezky nasákne a provoní Modřenína netradičními vůněmi
2 Sedlčanské Modřeníny
3 lžíce povidel
50 g sušených švestek
2 lžíce slivovice
2 hrsti sekaných neloupaných mandlí
50 g uzeného špeku nebo slaniny
3 bobkové listy
2 snítky tymiánu
Lžička bylinkové soli
150 ml slunečnicového oleje
Modřenín je sýr s modrou plísní, který si žádá trochu jiného nakládacího přístupu, než jak jste zvyklí u klasických plísňových sýrů typu hermelín. Nejdříve jej zbavte přebytečné vody, tedy lehce jej osušte a nechejte chvíli povolit.
Mezitím si namočte nakrájené švestky spolu se sušenou slaninou do slivovice a nechejte cca 15 minut louhovat, tak aby byly hezky nasáknuté.
Na suché pánvi osmahněte nasucho nasekané oloupané mandle, nakonec jemně osolte.
Modřenín si nakrájejte na větší kousky, protože se může rozpadnout. Začněte vkládat do sklenice tak, aby vše bylo hezky prostoupeno. Tedy spolu s povidly, vždy jednou lžící, poté zasypávejte mandlemi, přidejte čerstvý tymián, špek, spolu se švestkami a bobkovým listem.
Nakonec zalejte slunečnicovým olejem, tak aby nebyla sklenice zaplněná úplně po okraj. Zaklapněte a nechejte uležet 2-3 dny při pokojové teplotě. Tahle kadlátková pochoutka se hodí nejlépe k tmavému typu piva karamelové chuti typu Ale.