Pardubický perníčkový speciál Pardubický perníčkový speciál

Pardubický perníčkový speciál

Jelikož si Nalož to jen tak nebere hermelínové servítky a nebojí se experimentovat, není divu, že v rámci Pardubicka naložilo hermelína, jak jinak, než s tradičním pardubickým perníkem. Ano, zní to možná trochu prazvláštně, ale prostě se toho nebojíme a dokonce i do medu s vlašáky naložíme.

  • 2 Sedlčanské Hermelíny Selské
  • 1 Zlatý Pepin
  • 50 g perníku na strouhání
  • 50 g vyloupaných vlašských ořechů
  • 1 velká červená cibule
  • 3 chilli papričky
  • Lžíce másla
  • Lžíce balzamikového octa / vinného octa
  • Lžička třtinového cukru
  • Lžička sušeného chilli
  • 2 hřebíčky
  • Špetka soli
  • 1 lžíce medu
  • 150 ml rostlinného oleje
  1. Připravte si cibulovou remuládu, kterou krásně rozvláčníte tento pardubický speciálek. Oloupanou cibuli si nakrájejte na měsíčky. Máslo si nechejte pomalu rozpouštět na pánvičce. Přidejte třtinový cukr a nechejte zhnědnout. Poté přidejte cibuli, duste, dokud není změklá, a nakonec přilejte balzamikový (vinný) ocet. Nechejte chvíli zchladnout.
  2. Nadrobno nastrouhaný perník si smíchejte s chilli papričkou a lžící medu a předem rozdrceným hřebíčkem. Chilli papričky si očistěte a nakrájejte na kolečka.
  3. Sýry si podélně rozkrojte a prosypejte perníkovou směsí. Opět zaklapněte. Vkládejte na střídačku do sklenic, vždy tak, aby byly vrstvy cibulové remulády mezi sýry, zasypávejte ořechy a chilli papričkou.
  4. Nakonec zalejte olejem a ne úplně po okraj. Nechejte ještě chvíli odpočinout a následně zaklapněte sklenici. Tato nasládlá netradiční kombinace se skvěle páruje s dezertním vínem a černými olivami.