Pikantní Vysočan z Horácka Pikantní Vysočan z Horácka

Pikantní Vysočan z Horácka

Vysočina, to není jen půda plná brambor, ale taky oblíbený salám – tak trochu český uherák, který se právě v tomto kraji začal v jednom masokombinátě nakládat. A to by nebylo experimentální Nalož to, které se nebojí experimentovat, aby rovnou s pár kolečky tohoto salámu hermelína ze Sedlčan nenaložilo. A který si pro pikantní chuťovku vybralo? No přece Sedlčanský pikantní.

  • 2 Sedlčanské Hermelíny pikantní
  • 50 g najemno nakrájených koleček vysočiny
  • 100 g nakládaného celeru
  • 2 jarní cibulky
  • 1 chilli paprička
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 3 beraní rohy – čerstvé nebo předem naložené
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kuliček pepře 4 barev
  • 150 ml řepkového oleje
  1. Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechejte chvíli odpočinout na pokojové teplotě.
  2. Jarní cibulku si očistě a nakrájejte na silnější proužky. Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči! Pokud použijete čerstvý celer, také si jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte i trochu šťávy v něm.
  3. Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.
  4. Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem, který je právě pro Horácko jako takové nejvyužívanějším, díky řepce olejné, která se zde hojně pěstuje.
  5. Sklenice řádně zaklapněte, nechejte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.

Videorecept