Polabský kapusťák Polabský kapusťák

Polabský kapusťák

V polabských vodách ve Středočeském kraji je pro kapustu, zelí či jinou košťálovou zeleninu blaho. Díky dobré půdě se zde „rodí“ jedna z nej zelenin všeho druhu. A Nalož to si právě z této úrodné půdy něco málo vydloublo a pár zelených hlaviček se Sedlčanským Hermelínem do oleje naložilo. A světe div se – tato netradiční „kapustí“ kombinace je tuze moc dobrá.

  • 2 Sedlčanské Hermelíny babiččiny bylinky
  • 100 g čerstvé kapusty
  • 50 g sterilovaného hrášku
  • 3-5 růžiček květáku
  • 5 kuliček malých kapustiček
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička soli
  • 5 kuliček nového koření
  • 2 snítky čerstvých bylinek
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml slunečnicového oleje
  1. Kapustu si očistěte a nakrouhejte (nakrájejte) ideálně nadrobno. V rendlíčku si nechejte rozpustit máslo, kapustu nechejte ideálně 5 minut dusit, dokud je změklá, ale stále ještě trochu křupavá, smíchejte s kmínem. Odstavte z plotny a nechejte vychladit.
  2. Mladý květák a malou kapustičku si taktéž očistěte a růžičky si rozdělte na co nejmenší hlavičky. Ideálně je taktéž nakrájejte na drobno. Přendejte do rendlíku, dejte na pařáček, přilejte vodu a jakmile se obojí zelenina zlehka podusí, odstavte z plotny, přidejte čerstvé máslo a nechejte vychladit.
  3. Mezitím si do podušené kapusty přidejte kmín, sůl a ocet a zlehka promíchejte. Sterilovaný hrášek sceďte.
  4. Připravte si očištěnou sklenici, do které budete směs vkládat. Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky - to proto, aby jimi ostatní suroviny hezky prostoupily a nasákly jejich chutě. Na dno sklenice vkládejte zelí, hrášek, poté přidejte trojúhelníčky sýra, květák a kapustičky. Takto vrstvěte, dokud není sklenice takřka plná až po okraj. Přidejte nové koření a čerstvé bylinky. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem, ne úplně po okraj. Zaklapněte.
  5. Nechejte ještě 2-3 dny uležet při pokojové teplotě. Jakmile sýr zlehka povolí, můžete se do této sýrovo-zeleninové kombinace pustit. Netradičně upravená zelenina s hermelínem se skvěle hodí k dušenému hovězímu namísto klasické přílohy.