V polabských vodách ve Středočeském kraji je pro kapustu, zelí či jinou košťálovou zeleninu blaho. Díky dobré půdě se zde „rodí“ jedna z nej zelenin všeho druhu. A Nalož to si právě z této úrodné půdy něco málo vydloublo a pár zelených hlaviček se Sedlčanským Hermelínem do oleje naložilo. A světe div se – tato netradiční „kapustí“ kombinace je tuze moc dobrá.
2 Sedlčanské Hermelíny babiččiny bylinky
100 g čerstvé kapusty
50 g sterilovaného hrášku
3-5 růžiček květáku
5 kuliček malých kapustiček
2 lžičky kmínu
1 lžička soli
5 kuliček nového koření
2 snítky čerstvých bylinek
1 lžíce octa
2 lžíce másla
100 ml slunečnicového oleje
Kapustu si očistěte a nakrouhejte (nakrájejte) ideálně nadrobno. V rendlíčku si nechejte rozpustit máslo, kapustu nechejte ideálně 5 minut dusit, dokud je změklá, ale stále ještě trochu křupavá, smíchejte s kmínem. Odstavte z plotny a nechejte vychladit.
Mladý květák a malou kapustičku si taktéž očistěte a růžičky si rozdělte na co nejmenší hlavičky. Ideálně je taktéž nakrájejte na drobno. Přendejte do rendlíku, dejte na pařáček, přilejte vodu a jakmile se obojí zelenina zlehka podusí, odstavte z plotny, přidejte čerstvé máslo a nechejte vychladit.
Mezitím si do podušené kapusty přidejte kmín, sůl a ocet a zlehka promíchejte. Sterilovaný hrášek sceďte.
Připravte si očištěnou sklenici, do které budete směs vkládat. Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky - to proto, aby jimi ostatní suroviny hezky prostoupily a nasákly jejich chutě. Na dno sklenice vkládejte zelí, hrášek, poté přidejte trojúhelníčky sýra, květák a kapustičky. Takto vrstvěte, dokud není sklenice takřka plná až po okraj. Přidejte nové koření a čerstvé bylinky. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem, ne úplně po okraj. Zaklapněte.
Nechejte ještě 2-3 dny uležet při pokojové teplotě. Jakmile sýr zlehka povolí, můžete se do této sýrovo-zeleninové kombinace pustit. Netradičně upravená zelenina s hermelínem se skvěle hodí k dušenému hovězímu namísto klasické přílohy.