Kdo by neznal tradiční „hoch“ předkrm, který má většina z nás spjatý s významnými rodinnými událostmi, ať už je to svatba, nebo narozeniny. Tradiční pražskou šunku, se kterou křenové rolky připravujeme, jsme pro tentokrát vyzkoušeli naložit se Sedlčanským Hermelínem smetanovým. Uvidíte sami, jak vás tato chuťová kombinace nečekaně a hlavně mile překvapí.
4 Sedlčanské Hermelíny smetanové
150 g pražské šunky vcelku
4 lžíce smetanového křenu
50 g čerstvého křenu
1 menší jablko
Šťáva z půlky citronu
3 česneky
2 lžičky hrubozrnné soli
2 lžičky bílého pepře
250 ml rostlinného oleje
Šunku zbavte vlhkosti a nakrájejte si ji na drobné kostičky. Hermelíny si podélně rozkrojte a do obou půlek vetřete lžíci smetanového křenu. Sýry znovu přiklopte.
Jablko zbavte slupky, očistěte jej a nakrájejte na menší měsíčky, zlehka zakápněte citronovou šťávou, jablíčka tak hezky nasají svěží citronovou chuť a hlavně nezhnědnou. Mezitím si oškrábejte křen a nastrouhejte nahrubo. Oloupaný česnek si nakrájejte na menší kolečka.
Začněte vrstvit do sklenice. Střídavě vkládejte sýr naplněný křenovou směsí. Přidávejte šunkové kostičky, najemno nastrouhaný křen, spolu s jablky a česnekem. Zasypávejte himálajskou solí a kajenským pepřem. Vrstvy by měly držet hezky na sobě. Takto vrstvěte, dokud není sklenice plná po okraj.
Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby byly veškeré ingredience ponořené. Pečlivě zavřete a nechejte uležet 2–3 dny na pokojové teplotě. Tato jemná pražská nakládaná pochoutka se ideálně hodí klidně i jako předkrm s čerstvým bílým rohlíčkem.