Rychlokvaška od Znojma Rychlokvaška od Znojma

Rychlokvaška od Znojma

Okurková sezóna? Ale kdeže, na Znojemsku se okurkám a další zelenině, ať už zelí, či dýním daří v každé sezóně, a tak není divu, že je tento kraj vyhlášený přes rychlokvašené zelí či okurky. A že vidíte přes naloženou sklenici dvojmo? No vína tu mají taky dosti :-D.

  • 3 Sedlčanské Hermelíny smetanové
  • 1 menší čerstvá červená paprika
  • 4 čerstvé okurky nakládačky
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • 2 lžíce domácí čalamády nebo kysaného zelí
  • Čerstvě namletý pepř
  • Špetka hrubozrnné soli
  • 150 ml slunečnicového oleje
  1. Hermelíny si nakrájejte na trojúhelníčky a nechejte chvíli povolit. Mezitím si očistěte a oloupejte cibuli, nakrájejte na kolečka. Papriku zbavte jadřinců, a nakrájejte na tenčí proužky. Okurky si očistěte kartáčkem, slupku nemusíte loupat a pokrájejte na silnější proužky. Čalamádu nechejte v nálevu.
  2. Začněte vrstvit do sklenice. Nejdříve nasypejte vrstvu dýňových semínek, poté prokládejte trojúhelníčky hermelínu, spolu se zeleninou a čalamádou i s nálevem. Zasypávejte solí, pepřem. Takto střídejte, dokud není sklenice takřka zaplněná. Nakonec zalejte slunečnicovým olejem.
  3. Očistěnou sklenici zaklapněte a nechejte uležet 2 dny na pokojové teplotě. Moravskou zeleninovou bombu si dopřejte jako přílohu k domácímu uzenému, ideálně se sklenkou moravského muškátu k tomu.