Královéhradecký s kozí kulturou Královéhradecký s kozí kulturou

Královéhradecký s kozí kulturou

Kdo nevěří, že Šumava je rájem houbovým, ať do tamních lesů běží. Kde jinde ochutnáte tradiční houbovou omáčku či regionální polévku zvanou kulajda. Proč však nevyzkoušet tak trochu jinou kulajdu, a to hermelínově naloženou. Uvařeného vejce se vážně nelekejte, uvidíte sami, že chuťová kombinace tuze překvapí.

  • 2 Sedlčanské Hermelíny smetanové
  • 4 lžíce nakyselo nakládaných hub, ideálně směs / nebo mražených
  • 2 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 menší vejce uvařené natvrdo
  • 2 snítky čerstvého nebo 2 lžíce nakládaného kopru
  • 6 kuliček jalovce
  • 3 sušené bobkové listy
  • Špetka soli
  • Lžička sušeného medvědího česneku
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  1. Houbičky si slejte z nálevu, ale nechte je tak, aby byly i přesto trošku nasáklé. Nechejte odpočinout. Cibuli a česnek si oloupejte a spolu rozmixujte takřka na mazlavou kaši, buď nožem, nebo pomocí ručního mixéru. Přidejte kapku oleje, osolte a rozmíchejte. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka.
  2. Sedlčanské Hermelíny si podélně rozkrojte a vetřete do nich cibulovo-česnekovou pastu a znovu překryjte.
  3. Uvařené vejce si oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Kopr si nasekejte najemno, a smíchejte s octem a hořčicí.
  4. Takto připravené suroviny začněte vrstvit do sklenice. Na dno sýr, na něj vrstvu natvrdo uvařených vajec, přidejte lžíci koprové remulády, kolečka bílé cibule, bobkový list a jalovec.
  5. Takto opakujte, až je sklenice zaplněná pod okraj. Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby bylo cca 2 centimetry nad okrajem sklenice volno.
  6. Řádně zaklapněte a nechte tuhle naloženou hermelínovou variaci na kulajdu uležet při pokojové teplotě 3 dny. Poté konzumujte ideálně s čerstvým tmavým kváskovým chlebíkem.