Kdo nevěří, že Šumava je rájem houbovým, ať do tamních lesů běží. Kde jinde ochutnáte tradiční houbovou omáčku či regionální polévku zvanou kulajda. Proč však nevyzkoušet tak trochu jinou kulajdu, a to hermelínově naloženou. Uvařeného vejce se vážně nelekejte, uvidíte sami, že chuťová kombinace tuze překvapí.
2 Sedlčanské Hermelíny smetanové
4 lžíce nakyselo nakládaných hub, ideálně směs / nebo mražených
2 menší cibule
4 stroužky česneku
2 menší vejce uvařené natvrdo
2 snítky čerstvého nebo 2 lžíce nakládaného kopru
6 kuliček jalovce
3 sušené bobkové listy
Špetka soli
Lžička sušeného medvědího česneku
200 ml slunečnicového oleje
1 lžíce octa
2 lžíce dijonské hořčice
Houbičky si slejte z nálevu, ale nechte je tak, aby byly i přesto trošku nasáklé. Nechejte odpočinout. Cibuli a česnek si oloupejte a spolu rozmixujte takřka na mazlavou kaši, buď nožem, nebo pomocí ručního mixéru. Přidejte kapku oleje, osolte a rozmíchejte. Jednu cibuli nakrájejte na kolečka.
Sedlčanské Hermelíny si podélně rozkrojte a vetřete do nich cibulovo-česnekovou pastu a znovu překryjte.
Uvařené vejce si oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Kopr si nasekejte najemno, a smíchejte s octem a hořčicí.
Takto připravené suroviny začněte vrstvit do sklenice. Na dno sýr, na něj vrstvu natvrdo uvařených vajec, přidejte lžíci koprové remulády, kolečka bílé cibule, bobkový list a jalovec.
Takto opakujte, až je sklenice zaplněná pod okraj. Nakonec zalejte rostlinným olejem, aby bylo cca 2 centimetry nad okrajem sklenice volno.
Řádně zaklapněte a nechte tuhle naloženou hermelínovou variaci na kulajdu uležet při pokojové teplotě 3 dny. Poté konzumujte ideálně s čerstvým tmavým kváskovým chlebíkem.