Havířina to je dřina, a proto je nutno se na náročnou a namáhavou práci posilnit, ať už poctivou ostravskou klobáskou, nebo Otickým kysaným zelíčkem. Nebo ideálně obojím dohromady spolu se Sedlčanským Hermelínem pikantním. Ano, je to trochu prasárnička, ale to si tato namáhavá práce vyžaduje.
2 Sedlčanské Hermelíny pikantní
1 středně velkou uzenou klobásu
3 lžíce Otického kysaného zelí
2 lžíce plnotučné hořčice
1 bílá cibule
2 beraní rohy
Lžíce nastrouhaného křenu
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 lžička kmínu
Špetka soli
150 ml rostlinného oleje
Sedlčanské Hermelíny pikantní si rozpůlíte a vetřete do nich plnotučnou hořčici, přidejte kolečko oloupané bílé cibule, opepřete a přiklopte.
Ostravskou klobásu neloupejte a nakrájejte si ji na kolečka. Otické, nebo vlastně kterékoliv jiné kysané zelí si lehce prosolte a zamíchejte spolu s kmínem a křenem.
Přebytečnou šťávu alespoň trochu slejte spolu s rostlinným olejem. Začněte vrstvit do předem vysušené a vymyté sklenice. Na dno nejdříve oloupanou, na kolečka nakrájenou bílou cibuli, poté berní roh, Sedlčanský Hermelín pikantní, dochucené zelí, nové koření, a takto střídejte, až je sklenice takřka plná.
Neopomíjejte bobkový list ani nové koření. Nakonec zalejte rostlinným olejem, ne však úplně po okraj. Sklenici zaklapněte a nechejte rozležet až 3 dny, tak aby chuť co nejvíce prostoupila. Tento drsný nakládaný pracant si zaslouží řádnou konzumaci, a to jak jinak než s vychlazenou dvanáctečkou ze sedmého schodu. K tomu nesmí chybět i něco málo masitého k dokousnutí, třebas kus chleba s uzeným.